Bouw speelpark Lieshout in volle gang; ‘Kinderen horen te bewegen, niet op de bank’Publicatie: Eindhovens Dagblad

Sam Van Ierssel 26-04-21, 13:33 Bron: ED


LIESHOUT - Tweeënhalf jaar geleden ontstond het plan. Een uitdagend speelpark in de Lieshoutse wijk Nieuwenhof, om zo kinderen van de bank af te trekken. Ondertussen is de bouw van de speeltuin in volle gang.


Een van de mannen die met het idee kwam was Brian Kersten, vader van twee zonen die sinds twintig jaar in Lieshout woont: ,,Tweeënhalf jaar geleden liep ik samen met wat buurtbewoners door de Nieuwhof. Zo kwamen we op het idee. Het zou ons zo gaaf lijken om een mooi speelpark te maken die uitdagend is voor kinderen. Met vijf vaders maakten we een plan en startten we een buurtinitiatief. We hadden het over onze eigen jeugd. Hoe we hutten bouwden bijvoorbeeld. Dat wilden wij ook voor onze kinderen. Er is in die tijd veel gesproken, ook met de Dorpsraad Lieshout, gemeente Laarbeek en de directeur van de basisschool hier in de buurt. Eind maart kregen we dan eindelijk groen licht van de gemeente. De werkzaamheden voeren we uit als werkgroep onder de Lieshoutse Dorpsraad.’’


"Het is nog een paar weken wachten, maar dan kunnen de kinderen genieten van een innovatief speelpark

-Brian Kersten-


Inmiddels hebben ze voldoende financiële middelen kunnen vinden en zijn de werkzaamheden in volle gang: ,,We zijn nu bezig met fase één van het plan. Dat wil zeggen dat een deel van het plan momenteel gerealiseerd wordt. Daar zijn we een week of twee geleden mee gestart. Het voetbalveld wordt aangelegd en een deel van de oude speeltuin in de Nieuwhof wordt naar hier verplaatst. Daarnaast zijn we bezig met het afgraven voor de aanleg van de pumptrack. Dat is ook meteen de grootste uitdaging in het verhaal. Het is nog een paar weken wachten, maar dan kunnen de kinderen genieten van een innovatief speelpark. Dat is namelijk enorm belangrijk. Kinderen horen te bewegen, niet op de bank of achter de iPad. Dat is onze visie, wij vinden dat dat anders moet.’’


Langer wachten op voetbalveld

Kersten hoopt dat een deel van de speeltuin binnenkort geopend kan worden: ,,Als het weer een beetje meezit, kan de pumptrack tussen eind mei en half juni geopend worden. Op het voetbalveld moeten we iets langer wachten. Het gras moet immers nog groeien. We willen ons daarna bezighouden met fase twee. Plannen maken, subsidies werven, bekijken waar we de speeltoestellen plaatsen. De ambitie is om volgend jaar te realiseren. Maar dat is ook afhankelijk van de financiële stroom. Corona heeft fase één ongeveer een jaar gekost. We kregen maar moeilijk subsidies los of er zaten hoge eisen aan. Het heeft dus heel wat tijd gekost. Maar de trots is er niet minder op.’’ Voor meer informatie over het park kun je terecht op www.speelpark-nieuwenhof.nl.Speelpark Nieuwenhof:

eindelijk van plan naar

realisatiePublicatie: Mooilaarbeek

ma 19 apr 2021, 17:00 

De afgelopen weken is eindelijk de eerste schop de grond in gegaan en is een begin gemaakt met de realisatie van het nieuwste speelpark van Lieshout. Na ruim tweeënhalf jaar van voorbereiding, is de werkgroep er nu in geslaagd om de stap naar échte realisatie te zetten. Een waar kippenvelmoment voor de betrokkenen.


Zo’n drie jaar geleden hebben Michel Goos, Huib Groenendijk, Brian Kersten, Marcel Fleuren en Janton van den Hurk het initiatief genomen om hun kinderen achter de computerschermen uit te krijgen. De sportieve vaders wilden graag de kinderen weer buiten laten spelen en de tijd die hun kinderen doorbrengen achter de game-computers en TV-schermen, fors verminderen. Op het terrein naast locatie de Wieken van Kindcentrum de Sprankel wordt een laagdrempelig, uitdagend en innovatief speelpark gecreëerd, die een sociale ontmoetingsplek moet gaan vormen waarbij samen sporten en spelen vanzelfsprekend is. Niet zo maar een speelpark, maar eentje waarvoor de kinderen graag hun game-computer even laten staan. Eentje waar ze zich volledig uit kunnen leven, kunnen sporten, kunnen bewegen en zich prima kunnen ontwikkelen.


Bouwplaats


Na een jarenlange periode van plannen maken, ontwikkelingen inpassen en uiteindelijk concrete afspraken maken met alle betrokkenen, is de ontwikkelingsfase van het oorspronkelijke plan zo goed als afgerond. Het plan is klaar: het kan nu gerealiseerd worden. En, daarmee is nu écht een begin gemaakt. De shovels en graafmachines van de firma F. Vereijken uit Lieshout hebben het terrein in korte tijd omgetoverd tot een bouwplaats, waar binnenkort fase 1 van het speelpark uit tevoorschijn gaat komen.


Inrichting speelpark


De invulling van het speelpark staat grotendeels vast, maar nog niet alles is helemaal uitgewerkt of helemaal zeker. Fase 1 is nu gestart met de aanleg van de pumptrack en het voetbalveld. Invulling met speeltoestellen en aankleding volgt in fase 2. Het inpassen van diverse speelmogelijkheden is immers afhankelijk van de kosten en de financiële situatie. Om zo veel mogelijk ideeën in te passen, is de werkgroep een campagne gestart om extra middelen te werven. Zo kan de pumptrackbaan gesponsord worden of kan een naam of logo opgenomen worden op het sponsorbord. Ook kun je gewoon ‘vriend van het speelpark’ worden met een donatie. Op de website www.speelpark-nieuwenhof.nl zijn alle ondersteuningsmogelijkheden te vinden en is ook heel mooi te zien hoe het speelpark er uit komt te zien. De mooie visualisaties geven inzicht in het innoverende speelpark dat in het pittoreske Lieshout gerealiseerd wordt. Kijk zelf maar eens op www.speelpark-nieuwenhof.nl en wordt meteen vriend van het speelpark.Dorpsraad Lieshout en gemeente Laarbeek banen weg voor nieuw speelpark

Publicatie: Mooilaarbeek

ma 20 jul 2020, 11:56

Blije gezichten bij de getekende overeenkomst met in het midden burgermeester Frank van der Meijden tussen Brian Kersten van de Werkgroep (r) en Frank van Elderen van Dorpsraad Lieshout (l)

Dorpsraad Lieshout en gemeente Laarbeek banen weg voor nieuw speelpark.

Lieshout - De gemeente Laarbeek en de Dorpsraad Lieshout hebben tijdens een officiële en tikje feestelijke bijeenkomst een overeenkomst getekend voor het gebruik van een groot stuk grond midden tussen de 'oude' wijk Nieuwenhof en de 'nieuwe' wijk Nieuwenhof-Noord. Via die constructie wordt een werkgroep in staat gesteld om hier een speelpark in te richten. Met deze officiële ondertekening is een belangrijke stap gezet voor de realisatie van het burgerinitiatief ter revitalisering van het 'speelpark Nieuwenhof'.


Trots


Een trotse burgemeester Frank van der Meijden stak zijn lof niet onder stoelen of banken. Tijdens de officiële bijeenkomst in de mooie raadzaal van het gemeentehuis van Laarbeek prees hij het burgerinitiatief om te komen tot een nieuw speelpark. “Hier is een prima burgerinitiatief niet alleen op papier vastgelegd, maar ook in de praktijk gebracht” zei hij. “Er is al veel werk verzet en er is een mooi plan gemaakt dat van binnen uit gedragen wordt”. Hierbij verwees de burgermeester, óók vol trots, naar de 'Laarbeek-methode'. Een methode waarbij clubs, dorpsraden, verenigingen én gemeente samenwerken en initiatieven die vanuit onderin ontstaan, oppakken en naar een realisatie toe dragen. Deze methode past volgens hem prima bij een loslatende overheid en meer 'eigenaarschap bij de burgers'.


Werkgroep


Eigenaarschap hebben de leden van de werkgroep zeker getoond. Michiel Goos, Huib Groenendijk, Brian Kersten, Marcel Fleuren en Janton van den Hurk hebben de handen al goed uit de mouwen gestoken. Samen hebben zij de werkgroep revitalisering 'speelpark Nieuwenhof' opgericht en met die werkgroep hebben ze niet alleen een visie ontwikkeld voor een speelpark. Ook hebben zij een zeer concreet plan ontwikkeld, inclusief een visie op de financiering. Omdat middels ondertekening van de overeenkomst nu het gebied officieel in gebruik gegeven is aan de werkgroep, kunnen zij concreet aan de slag met de realisatie.


Terrein


Uiteindelijk betreft het een terrein van ruim 10.000 m2 ingeklemd tussen de huidige wijk Nieuwenhof en de in-aanbouw-zijnde wijk Nieuwenhof-Noord. Een verbindend terrein dus, exact in het midden. Op dat terrein staan nu al wat speeltoestellen die uiteindelijk weer, waar mogelijk, hergebruikt zullen worden in het nieuwe plan. Dat plan bestaat overigens uit een gefaseerde realisatie, waarbij de eerste fase toch al in 2021 gereed zou kunnen zijn. Heeft u vragen of wilt u op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen van het speelpark Nieuwenhof? Stuur dan een e-mail naar nieuwenhof1@outlook.com om aan te melden voor de nieuwsbrief.


Verbindende rol


De Dorpsraad Lieshout is blij met de verbindende rol die zij hier hebben kunnen spelen door het burgerinitiatief en de gemeente bij elkaar te brengen en uiteindelijk ook te zorgen dat er een officiële route is aangelegd voor de benodigde financiën. Hierdoor is een mooie samenwerking ontstaan in de driehoek gemeente Laarbeek, Dorpsraad Lieshout en werkgroep 'revitalisering speelpark Nieuwenhof' waardoor de weg aangelegd is voor realisatie van dit burgerinitiatief.Speelveld Nieuwenhof moet moderne BMX-baan krijgen


Publicatie: Mooilaarbeek

wo 22 jul 2020, 11:55


Omwonenden maken zich sterk voor de komst van een nieuw speelterrein (Foto: Liesbeth van Boxtel)

Lieshout - In Lieshout moet op het terrein tussen de nieuwe wijk Nieuwenhof en grofweg de Brugstraat, De Gaffel en De Zicht een compleet nieuw speelterrein komen. Omwonenden gaan zelf de kar trekken, in de rug gesteund door de gemeente. Hoogtepunt van het speelpark moet een pump-track worden. Een moderne BMX-baan, van asfalt. Om het initiatief te ondersteunen, ondertekenden burgemeester Frank van der Meijden en de dorpsraad van Lieshout een samenwerkingsovereenkomst. Hierdoor moet het voor de initiatiefgroep makkelijk worden om bij fondsen aan te kloppen om bijvoorbeeld subsidies te kunnen ontvangen.


Brian Kersten is een van de omwonenden die zich sterk maakt voor het nieuwe park. "Er is daar een hele mooie wijk ontstaan. Er is nu al een speelveld, maar dat kunnen we veel mooier maken. Het moet een speelpark worden, waar kinderen kunnen voetballen, fietsen en klimmen. Maar waar mensen elkaar ook kunnen ontmoeten.”


Het speelpark is onder te verdelen in twee gebieden en elk gebied bestaat straks weer uit twee zones. Kersten: "We hopen zo snel mogelijk de eerste fase te kunnen uitvoeren. Die bestaat uit het voetbalveld en de pump-track. Als alles klaar is moet er voor kinderen van 0 tot 16 jaar iets leuks te doen zijn. Maar ook voor hun ouders en opa’s en oma’s. Het moet een sociale ontmoetingsplek worden. De ondertekening van de overeenkomst is een belangrijke stap naar financiering.”


Burgemeester Van der Meijden is ook zeer blij dat de initiatiefgroep, gesteund door de Dorpsraad, het veld om wil gaan toveren tot een speelpark. "Het toonbeeld van burgerparticipatie. Als gemeente willen we graag samen met burgers optrekken. De Laarbeekmethode. We ondersteunen dit van harte.”